“Een beetje hulp vragen moet veel sexyer zijn!”

In gesprek met Petra Koek

In haar profiel op wehelpen.nl is ze concreet en doortastend: “Ik kan mensen goed helpen bij het schrijven van brieven of het invullen van formulieren. Spreek Engels, Frans, Duits en natuurlijk Nederlands. Verder wil ik mensen helpen met het maken van contacten in de ruimste zin van het woord. Ik ben verbonden aan Den Dolder voor Elkaar.”

Dus je helpt graag?
Ze knikt hardgrondig. “De maatschappij verandert. De bedoelingen zijn nog steeds onverminderd goed. Maar mensen hebben het druk. Met mantelzorg of met hun leven. Eenzaamheid komt steeds vaker voor. En om wat hulp vragen is niet sexy. Dat maakt het zo lastig. Laatst nog sprak ik een oudere dame. Ze is weduwe, kinderen wonen niet in de buurt. Ze zou zo graag nog eens over de Loosdrechtse Plassen varen. Je gelooft het niet: ik ken een gezin met een boot die letterlijk bij haar om de hoek wonen. Heb hen met elkaar in contact gebracht: match! Ik krijg letterlijk kippenvel als ik zie dat zo’n verbinding dan tot stand komt.” 

Samen helpen is nog leuker
“Absoluut! Daarom ben ik aangesloten bij Den Dolder voor Elkaar, een initiatief van en voor de bewoners en gefinancierd door het wijkteam. Een kerngroep van 5 leden organiseert tal van evenementen om mensen met elkaar te verbinden. We gaan langs de deur, staan bij de Albert Heijn, hebben een standje op de vrijmarkt tijdens Koningsdag en regelen zelfs ouderenlunches samen met scholieren uit groep 6. Stuk voor stuk indrukwekkend en mét resultaat.” 

Noem nog eens een voorbeeld dan?
Ze lacht: “Ik hoef maar te kiezen. Een vriendin die een operatie en revalidatie moest ondergaan. Hun hond Indy kon zolang niet wachten met plassen natuurlijk. Dus hebben we met de buurt een groepsapp gemaakt en met z’n allen voor Indy gezorgd. Samen kunnen we veel meer dan we denken! En een mevrouw die me bij de Albert Heijn vertelde dat ze van haar zoon die in Amerika woont een nieuwe laptop had gekregen. Maar ze wist niet precies hoe ze foto’s moest opslaan. En laat ik nu net een paar dagen eerder een aanbod voor hulp bij een computer hebben gekregen! Het leuke is, dat het niet bij die ontmoeting is gebleven: de dames zijn echt vriendinnen geworden en gaan nu ook regelmatig samen wandelen.” 

Wat gaaf. Ik wil ook meedoen! 
Nu lacht ze voluit: “Graag! Je vindt ons op Facebook en op natuurlijk op wehelpen.nl. Op 24 mei staan we tussen 11 en 14 uur weer bij de Albert Heijn. Daar vertellen we je graag meer over de mogelijkheden. En gaan we ook ter plekke vraag en aanbod met elkaar matchen. Je kunt op een kaartje schrijven wat je best een keer voor een buurtgenoot wilt doen. Of welke hulpvraag je hebt. We gaan voor zoveel mogelijk matches die dag. Doe je mee? Tot dan!”